「五窮月」投資方向

有朋友問路飛最近嘅Trade法係點樣,其實可以用一個圖講晒。

呢個圖有四條線,分別係恒生指數(HSI Index),一線行業一線股票(1ST1ST U Index),一線行業二線股票(1ST2ND),同埋二線行業一線股票。

一線行業主要有四個:IT,醫藥(ODM,Biotech,Medtech),內房服務,本土消費。二線行業就包晒一線行業以外嘅所有行業。一線股票就係嗰個行業嘅「龍頭」,通常係市佔率最高,或者營運得最好嗰間。

幾個重要嘅觀察點:
1)即使你買晒每一個行業嘅龍頭,佢只係幫你跑贏大市3%
2)只要買中一線行業,無論你買龍頭或者龍尾,都唔差得去邊(有25-53%嘅升幅)
3)五月份對於大部份行業都係「五窮月」,但係對於一線行業就係大牛市。

所以路飛避開咗五月初跌嗰一千點之後就開始入一線行業,一路揸住60%-80%貨,剩低揸住嘅現金就當係睇大市同二線行業向下,所以都好好彩可以將NAV推到去新高,跑贏大市22%左右。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: