放貨Take Profit嘅一日

尋晚見到國安法嘅時候,即時諗到會嘅係會重創香港base嘅股票,所以二話不說先沽期指(嗰時啱啱好24000點),做一個睇淡香港嘅trade。

望一望手頭上嘅股票,全部都係內地公司,基本面情況應該唔係太差,但係有兩個情況:1)如果呢件事trigger咗成個市場嘅risk off,咁就要放貨;2)呢件事影響香港人揸股票嘅信心,特別係近排咁crowded traded,一開始人踩人就唔得掂。今朝開市已經判斷係中晒兩個情況。

通常呢啲日子,勝負嘅關鍵在於你肯唔肯take profit走人。感覺一定唔係好,因為賺少咗錢,但係我哋嘅經驗係通常呢個位唔放,後面就會後悔(再加埋一開市跌500點,真係太少!)Well… 我哋ytd仲有5% return,not bad!

今日做得最好係維亞生物,當全世界都大跌嘅時候,佢竟然倒升,所以即刻喺7.65先沽1/3,再係7.3-7.5再沽1/3,由於維亞佔個盤嘅比重非常大,令到今日輸嘅錢大大減少。(呢一隻賺咗大約70%,好誇張)

其他零零碎碎嘅感想:
1)攻擊係最好嘅防守:自從三月尾不停進攻到而家,儲夠足夠嘅盈利去抵禦今次下跌。
2)再一次證明,後追嘅股票永遠都冇乜好結果
3)集中比分散更能控制風險
4)又有機會買好股票啦!今轉主要用二線股追上去,係比較high risk low return,終於有機會轉返啲一線行業一線股

(圖:每次呢個時候,我都好鍾意開youtube睇返Margin Call “This is it”果一段,特別有氣氛)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: