「見賢思齊」- 小金人對國安法既睇法

小金人蔡金強(Oscar Choi)喺花旗嘅時候已經係路飛嘅偶像,到咗而家出嚟開基金,每次接受訪問所帶出嘅觀點都令都令路飛獲益良多(當然亦都帶來唔少進帳)

仲記得三四月嘅時候,蔡金強已經認為大市會反彈到25000(時間大約係五月),之後再出double leg,而且喺六月份有機會跌穿上次個底。對於佢嘅storyline,大部份我都係認同,除咗「有機會跌穿上次嗰底」,因為上次個底係流動性問題製造出嚟,並唔係咁易再發生。所以相信嗰時佢嘅判斷,並唔係經濟層面second leg,而係政治層面。國安法嘅可能性,其實一直係腦入邊,只不過係發生嘅時間點比較難掌握,所以今次唯有react quick,而唔係react in advance。

呢個訪問有三個重點:
– 國安法係trigger point,並不是下跌嘅主要因素
– 現時基本因素比較差:1)大市反彈得太充分;2)兩會嘅政策不如預期
– Buy side 嘅反應:1)本地基金經理比較悲觀;2)國內同海外基金經理冇咁大感覺,純粹見到市要向下,所以一齊做落去

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: