即刻買返Crowded Trade嘅股票?

相信上星期嘅1300點調整,有人take profit,有人cut loss,而呢一兩日亦都有人急不及待咁買返,話晒都FOMO (fear of missing out)。路飛都放咗啲貨,而今日嘅反彈差唔多去返沽出嘅價,所以我就開始諗:今次嘅操作有冇問題,需唔需要即刻買返?

當我睇返維亞生物嘅圖,即刻令我諗翻起好耐之前睇過嘅market cycle(見圖),成個過程直頭一模一樣(第一次買入係Stealth Phase既$3.8,第二次買入係Awareness Phase入面嘅Bear Trap既$4.5,到咗而家去到$7.5放貨,大約係Mania Phase既Greed/“New Paradigm”嘅部份)。

諗一諗之後發現,即使現價同放出價一樣,唔同嘅地方在於公眾嘅參與度。仲記得一開始買嘅時候,計完個估值之後發現非常平,但係出奇完全冇人講,所以決定放big bet。到咗而家,每10分鐘秒投嘅聊天室就會有人問「1873上望多少,thanks」,呢個trade真係越嚟越crowded,所以由low risk high return已經轉變成high risk low return。

Crowded trade 既公司,大家都好清楚講緊係邊一啲,唔係話將來唔會升,但係相信會有比以前有更加大嘅volatility,所以路飛都係諗住將資金移去另外一啲行業,搵返啲未有人講嘅行業同公司,準備定一兩個月之後公眾將會討論嘅股票。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: