投資如同捉棋

對於專業嘅基金經理,其實不會太執着做得最好嗰一兩隻股票贏多少,反而重點係剩下既持倉會否拖累整個大盤(舉個例,即使10% weighting嘅股票得到20%既升幅;如果剩下嘅90%下跌多2%少少,就會將回報率歸零。

就同捉棋一樣,唯一的目標係最後獲得勝利(i.e. 回報率/ 跑贏大市)。若果只集中係一隻「車」係咁食人哋啲棋,而忽略剩低15隻棋嘅整體部署,最後都係唔能夠獲得最後勝利(除非對手好渣)。因為無論一隻棋有幾利害,都唔能夠照起成個局勢。唯一方法,就係每隻棋互相緊扣,一起作出攻擊同防守。

所以,每當有股票做得好嘅情況,先不要自滿,要用多啲時間管理未收成嘅股票。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: