目標價係幾多?

成日見到人問股票都會問:「目標價係幾多?」,其實唔係一個直接可以答到嘅問題,因為佢可以分為static同dynamic嘅部份。

Static: 呢個比較簡單,例如上次個頂喺邊,而assume咗今次應該破唔到上次個頂,所以決定係阻力位放貨。

Dynamic: 1)如果係上升或者下降軌道,其實個阻力位係會隨着時間不停轉變,2)如果係指股票嘅內在估值,以增長股為例,其實每日個目標價都增加緊,因為你個E增加緊(assume PE 不變),一個月/一年/三年後既價值都唔同(投行俾嘅通常都係年尾個價值,所以得閒改下都係合理)

所以其實「目標價」唔係一個單一既數字⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: