美國回應國安法

星期五朝頭早,9:30一開市就掃貨,掃曬三個行業(IT,醫療,物管)入面最靚嘅股票,順便買埋期指做day trade。到咗10:00左右,大約將倉位由之前嘅兩成推到上六成幾,要買嘅嘢買到差唔多,所以收手揸住呢個倉位。今次冇買到消費類,因為現價同沽貨價差不多。收市嘅時候,當日大市跌0.7%,我哋個盤升1.0%,主要係買物管嘅時候仲係負數,而收市嘅時候升緊2-4%。

加倉/入市主要原因:1)認為特朗普出嘅招比預期弱,2)想買嘅股票調整咗10-20%,3)大部份投資者都採取wait and see嘅策略。其實仲有一兩個比較關鍵嘅原因,但係政治/心理對弈嘅嘢就唔講咁多啦。

今次有趣嘅係,對於特朗普所出嘅招數,大家睇嘅新聞都係一樣,但係機構投資者同大眾討論區嘅反應卻南轅北轍,主要係當中嘅項目未夠清晰,導致有幻想嘅空間。機構投資者傾向認為現時所出嘅招數比預期弱,而大眾普遍認為引伸嘅影響比較負面。所以最後市場反映嘅結果都係木宰羊,都係睇邊一方嘅勢力比較大。股票市場最好玩就係呢樣野:其實冇乜嘢好辯論,大家有睇法之後買定離手,市場會話俾你聽你嘅選擇係多數定係少數。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: