Double up 再 Double up

正如尋日篇文講過:「機構投資者傾向認為現時所出嘅招數比預期弱,而大眾普遍認為引伸嘅影響比較負面。但係最後市場反映嘅結果都係木宰羊,都係睇邊一方嘅勢力比較大。」。既然係機構投資者影響力比較大,所以今日一開市再將注碼加大,將倉位由六成幾推上去九成幾,入嘅貨差不多清一色係內房(選擇內房嘅rationale下一篇文先講)。

過埋今日,星期五加倉嘅IT/物業管理/醫療板塊平均都升5%-10%,所以即使今日大市升得咁誇張,都好彩未比佢走甩(以前嘅我,係呢啲轉勢位,通常都會輸番1-2%)。再加埋今朝頭10分鐘買嘅內房,更加令到今日成個盤最後跑贏大市少少。

(Sidenote: 今日7500有人開錯價(圖一),本來睇到吓,但係掛住追內房,所以冇理到⋯)

嚟緊其實中美之間個關係一定會越嚟越緊張,尤其是美國而家面對COVID加埋黑人被警察壓頸嘅問題,中國一定會乘勝追擊。因為中國明白無論點樣,美國都係唔會放過中國,所以唯有喺佢弱勢嘅時候攻擊左先,近排呢一兩個星期都見到中國對外嘅態度都強硬左好多(圖二)。但係最後嘅結果都係要睇市場嘅反應(雖然我有自己嘅睇法),究竟資金會選擇流入去邊個國家,我哋拭目以待。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: