再談風格轉換:Growth 轉 Value

週末好多人都談論今個星期嘅大市會點樣走,應該加倉定減倉,但如果睇一睇今日成個市場非常分化嘅情況,就會發現「大市升跌」並唔係最關鍵嘅問題。

先睇新經濟股(IT,醫藥,物管,教育),一隻閑閑哋都跌3-5%;另一邊睇吓地產,內房升2-5%,香港地產都有1.5%。所以如果你想透過期指做beta hedge新經濟股,根本冇可能,因為短期個beta大到嚇死人。可以做嘅只有放貨,或者捱價,又或者調錢入去舊經濟。

呢種風格轉換嘅玩法,係真係比較複雜,要喺事情發生之前準備好,當市場留意到先作出調動就會太遲。但係對於普通散戶來講,其實唔需要咁樣玩,因為如果你只有十隻八隻股票,alpha嘅影響絕對大過beta。另一方面,比較大嘅基金亦都唔可以咁樣玩,因為轉身比較困難,同埋如果轉換時間做得唔好,計埋手續費同埋滑價,可能唔搞好過搞。

由於我哋預先睇到今次轉換,所以都順利避開左今轉新經濟股嘅跌幅,將同指數嘅距離拉遠到25%左右,同時將會加強警覺,加強防守力,減少攻擊力。咁當然我係唔會放棄新經濟股,去返價格啱嘅時候再投資過。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: