無限QE後風格轉換:Growth轉Value

呢個週未,路飛一直處於周身唔聚財既狀態,因為諗到無限QE對呢個世界嘅禍害:資產泡沫繼續膨脹,貧富懸殊加劇。望住聯儲局嘅Balance Sheet,由金融海嘯到而家,膨脹左四倍,而每個國家貨幣嘅inverse,例如美國嘅股票市場、香港嘅樓市,亦都同時間膨脹左四倍。幾年前咁辛苦先慢慢開始縮表,而家竟然可以三個月內將Balance Sheet再膨脹兩倍,導致全世界嘅資金race to asset⋯

正如上一篇文「 香港不是世界嘅中心」嘅睇法,香港股票市場會係一個追落後嘅asset class(正當全世界突破向上嘅時候,我哋因為國安法壓左落去)。而今次追升嘅,好大可能係長期俾人拋棄嘅value 股。現時大量傳媒同基金都將焦點放咗係增長股,若果有資金返番去value stock,平衡返value同growth嘅相對值博率,呢個趨勢可以持續一段時間。其實呢個趨勢係其他市場已經發生咗,所以喺香港重蹈覆轍絕對唔出奇。

因此,今次我哋入貨平衡左growth同value嘅比例,去到差唔多一半一半(前一個星期入咗內房,到上一個星期入埋香港房地產),眨吓眼差唔多將個盤推到上100-110%既倉位。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: