風格轉換嘅結果

眨吓眼,恆指用七日嘅時間升咗10%,但係要捕捉哩10%,並唔可以用返一直以來嘅股票。

好多之前熱炒嘅板塊(圖一),例如醫藥、IT、物管、消費不升反跌,嚴重影響成個盤嘅表現。解決方法就係將一部份錢投資舊經濟/資產類嘅股票(圖二),佢哋嘅估值非常低殘,喺環球資金泛濫嘅情況下,唔難升返一轉,而今次最值摶嘅始終都係內房。

路飛今次都比較滿意自己嘅表現,喺六月初將倉位推到上去110-120%(其實睇你點計,因為今年個盤整體已經升咗10%,所以做多10%孖展就去到年初嘅120%),新舊經濟啱啱一半一半,所以都很好貼得住大市,冇俾佢走甩!

(利益申報:筆者之前揸咗圖一嘅股票,但係減咗好多倉,而家多咗好多圖二嘅股票,隨時都會減倉)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: