由板塊輪動轉為risk off

話說見到美國嗰邊嘅value股開始有啲弱勢(例如飛機同埋銀行),再睇返六個月前嘅筆記(即係上年12月嘅時候,強勢股調整,value 股跟隨指數反彈8%),今次風格轉換嘅幅度同上次差唔多,只不過時間短左一半,再加埋value已經反彈到我哋認為合理嘅估值,所以今朝一開市嘅操作係「沽淸所有value股,轉換到合理價嘅growth股」(主要係將內房同香港地產轉換做物管同醫療板塊)

食完飯之後,覺得有啲唔對路。澳幣跌得比預期多,油價撞緊落去,亞太區市場(澳洲,日本,韓國)跌到有risk off嘅感覺。跟住新債王又話今次個升幅,散戶參與度非常高,但係機構投資者比較少參與。二話不說,未食完午餐都即刻打電話沽貨,平番啲澳幣,買7500,眨吓眼將個倉位推落去得返四五成,剩低成個半最優質嘅股票。始終今轉真係賺得多,所以由幾日前開始個策略轉為「不加倉,只有轉倉或減倉」。

寫緊文嘅時候,見到歐洲同美國期貨都跌緊 3% – 4% ⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: