投資進步嘅空間

投資最有趣嘅地方,就係無論你嘅能力有幾高,永遠都有再進步嘅空間。所以專業嘅投資者,其實係冇咩時間去辯論自己既方法如何比別人優勝,因為尋找進步嘅過程已經需要大量嘅時間。而過於守護自己現時嘅策略,亦會成為進步嘅絆腳石。

雖然路飛現時嘅投資策略,已經處於「穩定資產增長 / 跑贏大市, 避開輸大錢」嘅情況,但係都一直尋找再進步嘅空間,亦都導致好多失眠嘅晚上。係近排有幸了解到另一位基金經理嘅操作方法,雖然佢嘅防守力冇咁強(主要因為基金操作限制嘅緣故),但係攻擊力/反彈力卻非常優勝。而我最欣賞嘅地方,在於佢能夠喺同一個時間,用同路飛八九成相似嘅股票,創造更高嘅回報(沒有加大槓桿,也沒有放棄潛在回報),簡單直接地推高了Sharpe Ratio。要做嘅改變,並非硬件上嘅嘢,因為大家嘅知識/努力/能力/工具都旗鼓相當,而係一個簡單心法上嘅改變。

因此,雖然現時個盤已經跑贏大市25%,但係希望加入咗新方法之後,下半年可以進一步拋離大市更加多。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: