板塊輪動嘅精髓

近排見到唔少人喺度談論板塊輪動嘅成效同埋利弊,但係唔同人嘅經驗同結果對判斷板塊輪動嘅有效性會有所分別。由於板塊輪動係路飛投資嘅其中一個核心元素,所以想用呢篇文界定清楚我哋對板塊輪動嘅定義同睇法:

1. 反彈兩三日嗰啲股票叫做死貓彈或者挾淡倉唔係輪動,輪動板塊通常會升一至兩個月,板塊內的股票會升最少20至30%。

2. 板塊輪動一般係幾週或一兩個月完成,用年計算嘅就不是輪動是強勢板塊

3. 必須買到真正短期強勢板塊才算成功,否則買入一啲死貓彈或者挾淡倉嘅板塊可能會輸得更多。

4. 板塊係指差不多全部板塊內的股票都升,可以投入大量資金,如果只係少部分升,就唔算板塊輪動。

5. 捕捉到板塊輪動對整體回報影響相當大,例如最近兩次嘅部署,每次令我哋整個盤嘅回報相差8-10%,可以講係大到不能輕視。

6. 必須對很多板塊同股票有深入了解同跟進才能捕捉到板塊輪動,由於覆蓋面要夠廣闊,先可以預計資金流動,因此這點並非一般人可以做到。

7. 投資者應該着眼投資增長股。投資短期強勢板塊只為輔助,用來應對強勢板塊作出較大調整時可以增加整體回報及減少心理負擔,因為沽恆指並不能夠對沖強勢板塊嘅調整,睇住個盤大幅跑輸個指數而祇能硬食,那種感覺並不好受。

係路飛心目中,過往特別有幾次板塊輪動既出擊值得回味(大投資額 + 高回報率):

航空:人民幣 / 載客量 / 油價都係大利好,再喺政策嘅推動下,4個月升90%
內銀:政府重改金融結構,推動去槓桿化,令到整體板塊估值提升,PB由0.8x推上去1.2x,2個月升30%
內房:流動性推動,資金流入中小型同埋大灣區相關既內房,PE由-2sd升返上去+1sd,5個月升50-60%

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: