袋鼠市:密食當三番

話說之前調整嘅時候,路飛個盤減低左持倉去減低下行風險,特朗普竟然唔瞓覺都要係Twitter講返一萬億基建,再加埋Fed再次毫無廉恥咁樣乜嘢都買,跟住日本央行又加入戰團,係咁極端嘅情況下,終於比大市追番1-2%。

雖然感覺很不爽,咁就唯有更加努力追番返嚟。由於現時不確定性很大,講放水就大升,講疫症就大跌,所以有人話而家係「袋鼠市」。進攻嘅方法會有啲改變,會減少持倉,但係加快Turnover(100%持倉 turn 1次 = 50%持倉 turn 2次,會辛苦啲,手續費高啲,但係風險會低啲)

眨吓眼,今日已經追番之前輸咗嘅1-2%。
1)中美話5G合作,所以前日同尋日入中興通訊,幸好今日升22%
2)內房股繼續發力,之前買落排名11-30嘅內房今日收成(特別係重倉嘅奧園,時代同埋龍光,今日都升咗5-10%),今日見到物管開始強番少少
3)ODM,醫療機械,Biotech係板塊輪動之下繼續調整,所以之前沽出一大半,套現返現金嘅決定正確。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: