見賢思齊:Alex Au訪問要點

– 投資者嘅背景影響股價升幅:美團(3690)主要投資者係本港同內地,所以當內地用TAM嘅估值方法,就好容易炒得起;但係阿里巴巴(9988)嘅估值會比美國嗰邊壓着,即使中國呢邊睇得好好,都冇能力推得咁高。

– 騰訊(700)隱藏嘅價值:騰訊持有嘅公司(例如京東,美團,拼多多,同程藝龍等等),雖然股價升咗好多,但係因為騰訊係佢地嘅主要股東,所以唔可以將股價嘅升幅book入去盈利。咁唯有用子公司嘅方法去計,即係將盈利乘返佔股比例,但係好多公司嘅盈利仲係負數,所以呢兩個方法都未能完全反映騰訊持股嘅價值。

– 炒中概股回港上市嘅方法:應該係公布之後直接買美股,而唔係這孖展喺香港抽IPO

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: