中庸之道:板塊輪動 + 倉位控制

自從上一次恆指急升8%,我哋用內房做主要進攻嘅工具,情況比預期好,所以我都寫咗兩三篇有關板塊輪動嘅文章(主要想講吓其實香港唔係剩係得增長股可以投資,係適當嘅時候,value股都有佢可取嘅地方),但係長遠黎睇,我哋都係比較鍾意增長股。

到咗近排呢一兩日,見到value股嘅momentum開始減弱,而增長又再次吸引買盤,(例如2269,700呢啲行業龍頭都相繼破頂)所以呢一兩日開始將個盤嘅投資風格分佈平衡番啲,減少value股,增加增長股。同時,面對高波動性嘅市場(疫症同放水大對決),我哋將倉位控制係八成左右。

追貨亦都係一個好考技巧嘅環節,每個行業都揀選risk return最靚嘅股票,跟住place big bet,其實每次都係咁樣。以ODM為例,今朝見到2269/2359破頂,睇埋泰格嘅走勢,對比埋估值之後,決定用係6隻ODM入面只係搵3759做進攻,到收市嘅時候,已經得到比其他五隻多5%嘅回報(見圖)。

係三四十個cover嘅行業入面,搵最值得搏嗰五六個,在喺已選擇嘅行業入邊,再搵出risk return最靚果一兩隻,成個過程係幾痛苦,但係回報都係令人興奮。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: