資訊速度嘅重要性

之前寫過一篇文「Be first, Be smarter, or cheat」,其實速度真係好重要。話說今朝個市開始向下,證券行都急急腳打電話俾我哋,話Navarro講 “China trade deal is over”。我哋諗咗陣,Over唔一定係壞事,佢都未解釋清楚⋯

當我哋諗緊嘅時候,大約10:00左右,Navarro就話佢唔係咁嘅意思,話佢嘅睇法“Taken wildly out of context”,我哋二話不說即刻買期指。到咗10:07,佢繼續話唔關Phase 1 deal事,所以我哋即刻再買多啲期指,跟住開始先見到aastock / etnet 講緊”trade deal is over”。我哋覺得呢個消息應該令到恆指升200點左右,而唔係單單恢復失地就夠,所以決定等到大眾都知先放貨。

到咗10:20左右,連Trump都出嚟講嘢,話trade deal is fully intact,跟住證券行又打電話俾我哋講返Navarro嘅嘢,但係其實我哋已經做晒要做嘅嘢。

跟住再過多15分鐘,aastock / etnet嘅即時新聞先講返件事⋯眨吓眼恆指升緊200點,我哋亦都將所有期指take profit

所以對於短炒嘅朋友,只係睇住個圖用technical analysis係唔足夠嘅,既然你想快過人哋去捉momentum同埋reversal,news feed / trader sentiment嘅速度都係非常重要。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: