Right price, Right time

今日係開心嘅收成日。

尋日篇文「中庸之道」講到我將value嘅板塊轉返去增長股,由於IT已經非常強勢,所以我哋集中火力掃醫療股:除咗尋日提到嘅康龍化成(3759),我哋都掃埋微創(853)、啟明(2500)、沛嘉(9996)、愛康(1789)、春立(1858)。除此以外,亦都加咗市場比較少講嘅太陽能:信義光能(968),隆基(601012)。IT就見今日心動(2400)配股,所以配股價買貨(~29.9)。

原本見到IT已經升咗幾日,擔心今次輪動嘅時間遲咗一兩日影響表現,好彩尋日上得切車,追番條數。睇返轉頭,原來醫療股過往一兩個月都係橫行,所以冇乜嘥opportunity cost。唯一冇咁理想嘅係物管嘅情況比預期差,可能係關越來越多物管上市事,但係有待研究。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: