汰弱留強

(Artwork from McKinsey on Finance No.66)

自從我哋減完倉之後,呢幾日嘅市場都處於弱勢:唔單止有弱勢行業比大市更加弱嘅情況,有一半強勢行業都開始出現疲弱。當然呢個同月尾嘅rebalancing可能有關,但正如上一篇文章提到,嚟緊嘅負面因素/風險越來越大,所以我哋都係採取比較保守嘅打法。

第一,我哋汰弱留強,係最強嘅板塊入邊都要作出選擇:減內房、減物管、減消費、減IT,只係保留醫藥同埋太陽能板塊。

第二,我哋兩日前買咗7500,主要唔係為咗對沖現有股票,因為對沖唔到,而係對指數成份股有負面嘅睇法。

幸好,雖然今日升跌比例大約係2:8,篩選過後餘下重倉嘅公司都表現得唔錯:康龍化成(3759),愛康(1789),信義光能(968),隆基(601012)今日竟然都有>5% 嘅升幅,照起咗成個盤,令我哋有條件睇多一兩日,睇清楚市場嘅方向。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: