半年結回顧 :達到合理回報率

2020年終於過了一半,計埋條數,都非常滿意,因為成個盤啱啱好到咗預期嘅回報率(指數係負雙位數,而我地係正雙位數)。

我有將我哋嘅業績同其他基金做比較,贏咗一部份,輸咗一部份,所以原本有啲唔開心。但係再細心諗一諗,其實可能對自己太harsh,投資係一輩子嘅事,唔應該每年淨係同最強嘅基金比較(今年嘅Top 10基金,大部份都係醫療Focus,升60-80%),反而consistency先最重要。即係好似你去考會考,每一科攞A就得啦,唔需要每科贏埋第一嗰個;同樣道理,每年過到自己嘅合理回報率就ok,唔一定要top(因為好多top performer都係由style bias造成)

其實每個人/基金嘅合理回報率都唔同,大家只需要專注自己目標就ok,人比人比死人,唔需要因為做得冇人哋咁好而灰心,亦唔應該因為勁過人地而驕傲。

合理回報率嘅分別可能源於:
1)對負面接受嘅程度(max drawdown 5%定 10%)
2)投資工具嘅限制(同樣係反彈,港股反彈13%,A股美股反彈30%)
3)資金分別(10萬要搏>100%,10億搏>10%就夠)
4)年齡同工作(投資是否你唯一嘅收入?)
5)基金種類(2/20? 1.5/15? 定係Family Fund?)

由於每個人個基本面都唔同,所以其實冇得比較。Anyways,下半年聽日就開始,無論上半年回報如何,休息一日後又要重新出發,繼續努力!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: