Value股大反彈

今日開市之前已經準備好買內房,原因係六月份嘅銷售做得非常好,之前五月已經做得唔錯,但係有埋六月嘅數據就更加肯定,同埋放假嘅時候見到A股內房升得好犀利,相信香港都會跟返。主要都係集中掃中型內房:融創(1918),奧園(3883),旭輝(884),禹州(1628),美的(3990)。買完之後發現有啲唔對路,連大型內房都升,有啲spread out嘅感覺,跟住見到證券都係同樣情況,即時嘅反應係「買內險」。所以10:00am 前已經買內房內險內證卷買到七七八八。

午飯之後,見到增長股開始回調,但係value股繼續衝上去,認為今次嘅板塊輪動比上次更加強勁同實在。同時由於增長股真係crowd得太犀利,所以我哋都開始take profit,將value同growth嘅比例去到1:1。

交代返少少國安法前嘅部署,buy on rumour sell on news,我哋喺7月1號之前沽哂啲7500,調返轉買入香港股票(e.g. 10,11,12,16,823,2800),因為認為境外投資者(環球同國內)會喺國安法之後對香港增加信心(雖然香港人唔係太開心),諗返轉頭其實可以買7200,而唔係2800(多謝朋友提醒!)

今次輪動可以持續幾耐,暫時木宰羊,要等子彈飛一陣先confirm。

其實諗返轉頭,今次早少少開始減倉take profit都算係一個好嘅選擇,因為咁先有cash直接買貨,唔使等下晝食完飯之後先沽growth買value。

(注:大家盡量唔好跟得我太貼,因為好多時候我嘅部署都轉得好快,而出文嘅時間成日都delay,又唔會提示幾時走貨,所以大家都係參考下就好啦)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: