割禾青後再播種

上一篇文「大獲全勝」提到路飛係內房內險證券放咗個好大嘅注碼(新舊經濟比例1:4,倉位120%),差唔多將整體嘅盈利double咗。但係由於見到內房嘅momentum開始減弱,所以將內房嘅倉位全部放晒,將一部份嘅資金放返落去物管。至於證券,我哋認為佢暫時去返合理價,所以都差唔多將全部放晒,等大陸真係整隻瘋狂牛先再入。最後得返內險,我哋都放咗2/3,因為仲有上升空間,留返低1/3等突破再決定。

割完禾青之後,當然要再播種,今次就主力揀咗IT股,好多都已經係高位,所以主要入咗四隻追落後:新東方(1797),心動(2400),阿里巴巴(9988),京東(9618),一買就買咗成個盤嘅18%

(注:本來諗住尋晚出文,但係太眼瞓,寫寫吓瞓着咗⋯)
(權益披露:筆者當然持有新東方(1797),心動(2400),阿里巴巴(9988),京東(9618)-_-)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: