守住盈利再進攻

自從兩日前從內房內險證券跟紀律take profit之後,大陸政府亦都開始暗示唔希望股市升得太快。都係嘅,自從官媒話希望製造一個「健康牛」之後,上證用咗幾日就由3000點炒咗上去3300點(呢個都係其中一個原因路飛之前All in舊經濟)。其實,唔講嘅話反而更健康,講完就人人都貪心,健康牛都變瘋牛,絕對係人之常情(圖一)。所以,政府喺事情進一步惡化之前,打壓一下亦都非常合理(圖二)。幸好,今次買得狠,沽得更狠,保留到今次升浪超過九成嘅profit。

現時好多中港基金,都係滿倉新經濟(IT,醫藥,消費,物管),既然路飛個盤用舊經濟比新經濟追多咗4-5% alpha,所以沽左貨之後,當然要買返新經濟嘅股票。除咗尋日提到嘅科技股之外,我哋都入咗一部份嘅物管。雖然物管沉咗一兩個月,但係嚟到七月業績期,大家都希望搵啲盈利能見度高啲嘅公司,而正正物管現時嘅估值非常合理,所以呢一兩日都入咗足夠嘅注碼。

今次買物管嘅時候都有啲感慨,發現始終新經濟嘅流動性真係差咗啲,好難可以好似舊經濟咁樣一個價位就買夠自己要嘅貨,所以進攻同減倉嘅時候都要預早少少,同埋落嘅注碼相對比較低。但係留意番,我對新舊經濟係一視同仁,好嘅公司唔一定係好嘅股票,差嘅公司都唔一定係差嘅股票。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: