新經濟股屠殺日

雖然大家都預咗呢一日會來,但係估唔到會咁狠,好多龍頭一開市就gap down跌4%,尤其是係IT股,閑閑哋都跌5%。

路飛個盤上次120%倉位衝上去之後,都開始保守左,收割到得返60%左右,剩低嘅大部份都係新經濟股。本來都預咗會有調整,但係估唔到跌起上嚟,都真係幾痛吓。雖然帳面輸番一啲,但係計返對比(指數/其他基金),都算做得唔錯。

而家應唔應該入市?其實好睇你嘅資金來源,如果你係基金,最緊要係跑贏大市,而家可以係一個加倉機會;但係如果係自己錢,保本最緊要,睇定啲先決定亦都係可以。路飛就比較保守少少,寧願錯過大賺嘅機會,都希望減少潛在嘅損失。所以雖然之前幾次,路飛都會趁呢啲調整嘅時間入市,但係今次反而退後少少,睇定啲先再決定。(特別係見到Nasdaq調整得比S&P多,所以假設新經濟嘅調整有可能比指數嘅幅度大)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: