Boom! 人踩人!

之前一直有擔心如果新經濟股喺業績公告期附近開始take profit,有機會出現人踩人嘅情況,因為好多人已經有大量嘅盈利,同埋成交量真係唔足夠去接住大量嘅沽盤,所以路飛幾日前都提早收割,將倉位減到三四成貨,因為冇可能同大眾同一時間沽貨。而近排一兩篇文都提到,路飛係近排唔單止割禾青,亦都係調整之後唔再加貨,決定退後少少過埋業績期先再部署。

升市嘅時候,只要夠勇敢就可以賺到錢,但係投資嘅重點永遠都係跌嘅時候唔好輸返出嚟。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: