This is it…

係Margin Call入面,投行嘅CEO認為音樂已經停止,所以決定”This is it”,叫所有trader係第二日進行fire sale。其實過咗呢一兩日,相信會trigger大量嘅沽壓,因為始終用momentum炒上去,就會用momentum撞落去。

最有趣嘅地方,係你用期指hedge唔到新經濟嘅跌幅(例如指數佔最高比例嘅銀行,跌都唔跌下),同時間亦都冇相應嘅option做對沖,所以若然係重倉新經濟,唯一可以做嘅就係沽貨。但係沽貨都有問題,佢個bid ask嘅流動性真係太低,一沽就做低個價位,導致大跌。

依家有樣嘢擔心緊,係好多基金100% invested,若果散戶開始贖回,錢從哪裏來?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: