大波動市況嘅部署

對於七月份嘅睇法,路飛一直處於比較保守嘅態度,主要因為業績期就嚟到,所以好多股票都會採取觀望嘅態度(物管股係例外,因為之前大量嘅配股壓低左股價,再加埋佢盈利嘅能見度比較高,所以影響冇咁大),因此路飛係兩個星期前提出Momentum轉Reversal嘅睇法,意思就係股價傾向冇方向加大波動,所以突破向上唔好亂追,突破向下唔好亂沽。

今次由三月升上去六月,用Momentum嘅炒法,令到不少人都贏咗錢,好多人都會定Stop Gain去進行止賺,而Momentum + Stop Gain最大嘅敵人就係牛皮市,可以輕易左一巴右一巴輸番好多錢,解決方法就係用Reversal去打返轉頭。

(以圖中嘅美團為例,每一兩日就有上下10%嘅波幅,若果用Momentum去trade,可以輕易輸20-30%)

本來路飛嘅整體倉位比較低,但係定落咗Reversal嘅炒法之後,都加返大個倉去進攻,亦都搵咗好多potential跌幅比較低嘅行業,所以即使今日即使最後一個鐘大跌,整體都唔算太傷:一嚟呢一兩日拉高左個盈利去輸,二嚟今次IT股第一次大升之後,capture咗盈利之後就冇再碰過。

對於好多人賺好多錢嘅新經濟股,路飛始終覺得有隱憂,上個星期亦都用反射理論 (Theory of Reflexivity)提出過當中嘅危機,今日見到好多IT股再次大跌5-6%,開始擔心資金唔再係一面倒單方向買入,有機會打破一直嘅平衡(或者應該講,推向第二個平衡,就好似Game Theory入面,有啲遊戲可以多個一個Nash Equilibria)

有興趣睇返之前嘅文,以下係link:
<Momentum 轉 Reversal>
https://luffyinvesting.com/2020/07/16/momentum-轉-reversal/

<反射理論看資金市>
https://luffyinvesting.com/2020/07/16/反射理論看資金市/

話時話,路飛投資終於有網站啦,有興趣可以支持下:
luffyinvesting.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: