休息過後重新加倉

七月份喺第一個星期大升之後,基本上都係一動不如一靜,多做多錯,少做少錯。因此路飛今個月take profit之後,大部份時間都係揸住三成倉位左右,休息一下,同埋對有興趣嘅公司做更加深入嘅研究。眨吓眼,無論係新經濟同舊經濟,大部份都調整左10%-20%(雖然指數冇跌咁多),「瘋牛」嘅情況亦都降溫,波動性亦都下降,進入左可以開始買貨嘅範圍。

驟眼睇一睇watchlist,好多股票都調整返去合理價,非常抵搏!但係出擊之前都要過埋業績期呢一關,業績嘅好壞會直接影響嚟緊呢一季嘅資金流動,幸好用基本面去預先判斷業績都唔係太困難,只不過需要多點時間。例如:新東方在線(1797)之前炒得㷫烚烚,但係我哋睇到佢今季嘅收費情況,promotion strategy,老師增長情況,對手結構等等,認為2Q業績應該幾差,所以當佢突破$39向上之後就放咗大部份嘅貨。(呢啲時候,Momentum trading strategy就會出事⋯)

嚟到七月尾,有一部份投行開始將股票嘅目標價由Dec 2020推去Jun 2021。最吸引我眼球嘅係Jefferies,比起同行基本嘅修訂,佢近排推升醫療同IT股嘅目標價推得好誇張,成個BEst俾佢拉高左好多⋯(見圖)

In a nutshell,隨着美匯不斷向下,中港兩地嘅調整開始緩和,下個月嘅trading range暫定係25000-27000,所以我哋都將個倉位慢慢推上去六成左右。嚟緊最緊要睇緊資金會從美金流去邊度(金?債?新興市場?Bitcoin?)同埋公司業績會唔會滑鐵盧。

有一則關於 休息過後重新加倉 的留言

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: