未來商業世界嘅構想

在疫症發生之前(B.C. – Before Covid),商業世界一直處於一個梯形嘅結構:市值越大的公司,整體嘅數量越少,最下層嘅就係最簡單嘅sole proprietorship。

但係疫症發生之後(A.C. – After Covid),一開始大家都諗住幾個月或者一年半載可以搞掂,所以短期燒吓銀紙都仲頂得住。但係而家發現距離完結遙遙無期,越來越多公司進入財困嘅局面,有好多中型大型嘅老公司都頂唔住,非常可惜。隨着疫症持續嘅時間越耐,相信夾係中間嘅企業嘅數量會不停縮小,剩低嘅只有財力非常雄厚嘅超大公司,同埋可以靈活轉身嘅超小型公司。

面對咁嘅趨勢,資金會傾向俾premium一啲財力雄厚/能見度高嘅公司,至少確保係可見嘅將來唔會執笠。而大部份嘅人力資源喺離開中層嘅公司之後,將會構成大量嘅失業,或者轉為sole proprietorship。

好多人都希望成個世界可以去返「以前」嘅情況,但係變幻原是永恆,只不過係以前比較多嘅變化係向好嘅方向,今次嘅變化係比較差,我哋一直其實都係去緊new normal。因此,投資嘅環境同取向都唔會返返去以前嘅情況,只會不停向前改變。

當呢個大潮流有一日開始影響到你嘅工作/投資嘅時候,你準備好未?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: