騰訊帶動嘅大跌

對於今日嘅大跌,其實都預咗遲早會嚟,話晒11月3號就係美國總統大選,特朗普係搞唔掂疫症、民調亦都落後嘅情況下,當然要搵中國做出氣袋。由之前關閉大使館到封殺TikTok,再到今次嘅WeChat,其實實質影響的確唔係咁大(或者咁樣講,現時資金非常氾濫,過往嘅「壞因素」嘅負面影響力會減弱左),但係就放咗一個好明顯嘅訊息:即使係雷聲大雨點小,特朗普都會不停搵嘢黎搞。

由於有「 特朗普要搵中國做出氣袋」呢個假設,所以路飛將七月至十一月嘅最高持倉量由130%降至80%,從而減低PnL嘅波動性。所以今日突然嘅下跌雖然係幾痛吓,幸好痛嘅程度未觸發到感性蓋過理性。

我會將今次嘅跌幅分為三部份:首先,由於不確定性增加,所以機構/專業投資者會先take一部份嘅profit(都有唔少對沖基金近排攞返20% cash左右);第二,今次嘅消息令一部份嘅人想像美國對騰訊嘅制裁唔止係WeChat,而係會牽涉騰訊嘅其他有關聯嘅公司,所以快快脆脆沽咗先,因此跌幅開始蔓延去其他科技股;第三,11:30嘅時候,觸發咗好多自動平倉,同時間有唔少散戶cut loss/ take profit。

我哋冇大力追沽嘅原因,源自於12:06嘅時候嘅一個訊息「U.S. ORDER RELATES TO WECHAT, NOT OTHER TENCENT TRANSACTION」。若果特朗普決心完全破壞中美關係,美國冇需要出呢條訊息去搞清楚件事,所以我推斷特朗普主要都係想增加政治籌碼,但係唔可以去到好盡,因為下個星期仲有野要同中國傾。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: