1H20業績趨勢

相信好多投資者都喺七月份保持觀望嘅態度,所以先行take profit(我哋都係),睇埋今次1H業績先決定再唔再入場,因此七月份係大升一個星期之後都調整左成個月。八月份一開始都係處於升升跌跌random walk嘅狀態,直到宜家1H20嘅業績開始逐步公布出嚟,開始有返啲感覺。

睇返我跟開嘅股票,差唔多八九成嘅業績都好過預期,尤其是係新經濟股。而股價嘅走勢同業績公告嘅情況都算正路,證明七月份嘅調整已經做咗revert to normal嘅效果,而唔係偏埋左一邊(例如:175,2382,268做得比預期差,股價就撞落去,vice versa)。新經濟大致上都做得唔錯,而舊經濟反而有啲驚喜(例如:大前日嘅Telecom,今日嘅IPP)

近排日日睇業績同投行報告,用神比較多,喉嚨有啲唔舒服。去咗睇中醫,中醫話「勞字兩把火」,建議休息多啲。但係真係忍唔住,好多股票想睇,唯有飲中藥頂住⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: