繼續休息繼續等

近排冇乜出post,因為操作上都冇乜大轉變:自七八月份以來,都繼續係有波幅冇升幅,依家睇返轉頭仲有跌幅添,所以都係一直揸住三四成貨。中間有機會先出擊,例如:出業績之後搏下re-valuation(眾安,小米,京東果啲),又或者新入港股通嗰啲(信達,百濟果啲)。有試過上返去七成,但係覺得唔對路,又調返落嚟。

簡單啲來講,三月至七月真係最容易賺錢嘅時間,求其買40隻股票,你都可能會中35隻(assume你真係要識揀股票先),問題只係你買個幾隻升得夠唔夠多。7月之後就啱啱相反,當你個portfolio有40隻股票,真係繼續升嘅只有5至10隻,其他都係大波動同調整。既然個Sharpe Ratio差過以前咁多,咁不如休息一下,等升跌明朗化之後再戰。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: