疫苗嘅作用?

話說今日同醫生好友食午飯,同佢傾有關今次肺炎嘅睇法,有幾樣野我覺得幾有趣:

1)其實疫苗冇乜用,因為今次肺炎已經散開咗好多分支,你打嘅「疫苗」只係其中一個分支,同以前嘅流感疫苗一樣,好多時候都唔會中。同埋有唔少好返嘅病人嘅抗體其實唔明顯,所以疫苗嘅作用可能有限。所以佢話:「見到啲疫苗股票係咁升,真係得啖笑」

2)冬天再爆發嘅機會唔細。嚟緊中國黃金周,雖然普通嘅傳播唔係大問題(因為中國入面嗰隻肺炎唔算太勁),但係哈薩克(中國邊疆國家)果隻肺炎就幾勁,若果唔小心傳咗入去中國,都會幾麻煩。

3)完結嘅可能性:好似西班牙大流感,當個病毒變種到致命性高,反而整體嘅傳染性會向下(因為宿主死咗),但係會好慘,上次都死成千萬人⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: