超過一半新經濟轉勢向下

睇返今年最強嘅行業(IT,醫療,物管),當中嘅二三線股票係過往幾個星期都逐漸失手,剩低嘅只有最強嘅一線股票繼續頂住(e.g. IT嘅美團,醫藥嘅藥明生物,物管嘅碧桂園服務)

我將之前整嘅「趨勢篩選模型」嘅數據拎咗出嚟,用圖像化嘅方法去睇一睇:
1)綠色係趨勢向上,紅色係趨勢向下,所以綠色轉紅色等於上升趨勢結束
2)每一格以周為單位,時間由左至右推移(所以最右邊係最接近現在)
3)圖一上面係IT,下面係物管,圖二係醫藥

當中見到其實物管係六七月已經轉勢向下,只不過係碧桂園服務做得特別好(業績更加係無敵),所以俾人一個錯覺二三線嘅物管有機會追番上去。到咗個半月前,醫療器械都開始轉向(睇來帶量採購嘅問題並唔係咁輕易解決),而到咗近排呢一兩個星期就有多個一半嘅新經濟股加入趨勢向下嘅行列。

而家新經濟股係一個關鍵位,而最後一根稻草相信係美國嘅Nasdaq仲頂唔頂得着。有唔少基金已經減低左新經濟股嘅持倉,而家等緊最後一個confirmation,係路飛寫緊呢篇文嘅時候,Nasdaq好似已經跌緊3%⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: