超級績效嘅「趨勢樣板」

喺減少操作嘅日子,最好嘅投資當然係休息同埋學習,係呢一個熱潮入邊,好多人都對增長股提高左興趣,尤其是越來越多人講Mark Minervini係「超級業績」(Trade Like a Stock Market Wizard)入面嘅玩法。其中作者講到,佢只會選擇一啲係「趨勢樣板」入面嘅股票在進行分析。

趨勢樣板嘅內容:
1)當時股價高於150天(三十週)與200天(四十週)移動平均線。
2)150天移動平均線高於200天移動平均線。
3)200天移動平均線至少有一個以月期間處於上升狀態(多數情況最好有四、五個月以上)
4)50天(10週)移動平均線同時高於150天(三十週)與200天(四十週)移動平均線。
5)當時股價高於50天移動平均線。
6)當時股價較52週低點至少高出35%。 (很多最佳候選股在突破橫向整理而展開大規模漲勢之前,股價已較52週低點高出100%、300%或更多。)
7)目前股價距52週高點不超過20%(愈接近愈好)
8)相買強度評等(IBD RS Rating),不低於80,最好是90以上,最而且最佳候選股總是如此。

1-7都唔係好難整,只需要寫少少code就搞掂,既然喺下一次升浪嚟之前,呢個將會係其中一個工具,所以決定快快脆脆而家寫咗先。由於有七項條件,每中一項條件就比一分,當中1同4有兩個細項,所以每中一項係0.5分,而最後符合晒所有條件嘅股票會有7分。

我下載咗香港市場市值最大嘅1000隻股票入去測試,唯一問題係有啲新上市嘅股票未去到200日,計唔到200日移動平均,所以剔除左。

有興趣睇吓你而家揸緊嘅股票仲係唔係書入面嘅「強勢股」嘅朋友,This is the link:

https://drive.google.com/file/d/1spYoOeD31EDJ5RwDeY_wxtstUORc3cnf/view?usp=sharing

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: