火中取栗

自從十月初入市,將倉位由兩成推到八九成,主要都係入科技股同埋新經濟行業嘅龍頭,平均都有10-15%回報,所以今次整體進攻尚算唔錯,整體嘅PnL又去返新高。直到尋日開始見到有強勢股破頂,但係基本因素配合唔到,加上大眾投資者開始入市,所以開始有啲警惕。

幾個導致risk off嘅基本因素:
1) 美國大選越嚟越近,不確定性增加
2) 兩家美國藥廠嘅疫苗出現問題,需要暫停繼續研發
3) 美國嘅刺激方案進入僵局嘅狀況
4) 歐洲有幾個國家嘅疫情見底回升(見圖)

但係今日個情況真係唔係好對路,調整嘅幅度比預期大,單日回番去一個星期前嘅價位,再加埋以上幾個risk off嘅因素,我哋決定今日開始減倉,將近排比較crowded trade嘅公司進行減磅。

In a nutshell,我哋take profit將倉位減到五成,若果情況繼續惡化,唔排除減到三成。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: