Tesla Valve 看水退

喺不確定的市況,我係比較着重一間公司嘅防守力多過攻擊力,即係「水退嘅時候,就知道邊個係裸泳」嘅諗法。因為當大市情緒短期轉好嘅時候,大家都會瞇埋眼亂咁買,特別係買一啲近排跌得多嘅股票,導致好同唔好嘅公司都一齊升,所以比較混亂。但係當市場情緒唔好嘅時候,真正嘅強勢股會顯得特別強勁,因為有實力嘅投資者唔捨得因為短期嘅情緒將佢哋放棄。

所以近排當我做新舊經濟轉換嘅時候,係搵適合嘅舊經濟行業嘅時候,都特別小心,因為我需要等水退一兩次先確定邊啲行業嘅韌性比較高。

我近排好鍾意用Tesla Valve去比喻一間公司嘅買賣情況。Tesla Valve嘅設計係會令到一邊嘅水流非常順暢(圖一),但係水流掉轉嘅時候就有阻滯,而佢阻住嘅方法係用返水流本身嘅力量去阻返住自己(圖二)。

呢個情況同股票嘅買賣好相似,每次當趨勢去一邊嘅時候,都會有人做逆向嘅操作:升緊嘅時候有人沽貨;跌緊嘅時候有人買貨,Tesla Valve 嘅水流都會分開兩節,其中一節調返轉阻住主水流。而正正係市況掉轉嘅時候,我哋先睇得清楚逆向操作嘅嗰啲人嘅實力有幾強。所以,當一隻股票向上嘅時候,我會希望佢個「Tesla Valve」係比較弱勢,反之亦然。

近排嚟睇,匯豐渣打、內地證券、內地保險(人壽)嘅守勢做得唔錯,其實油都OK,但係內地房地產就麻麻地。新經濟近排每次嘅反彈都好勁,但係跌幅都好勁,所以同樣要睇多一段時間先決定佢嘅「Tesla Valve」有冇變化。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: