參考投行2021年的推介

每一年年尾投行都會列出下一年推介嘅股票,我喺呢度做咗個簡單嘅概要,比大家參考一下。但係要留意番,唔係有投行推介就要即刻瞓身去買:

1)每間投行寫報告嘅方法唔同,有一部份會喺每一個行業推介入面嘅龍頭股(推介數量通常比較多,每個行業揀一隻),有一啲就會寫得比較Thematic(即係選擇埋行業,推介嘅數量比較少,但係有可能同一個行業揀多一兩隻),所以冇得直接比較。

2)對於推介每一個行業龍頭既寫法,其實佢哋對每一個行業都有唔同嘅weighting,所以同樣都係被推介嘅股票,但係背後嘅意義會有啲唔同,因為佢哋分別係高或者低weighting行業入面嘅龍頭。

3)但係其實都有參考價值嘅,例如信義光能(968)今年多咗人睇,ATM入面始終騰訊(700)都係鎮店之寶,一啲新股例如萬國數據(9698)都有兩間有興趣等等

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: