新世代的估值方法

自從疫症之後,再加埋無限QE,銀紙嘅價值就好似美金嘅紙幣上面寫嘅「In god we trust」,真係得返個信字。

如果跟返金融學嘅理論,而家個discount rate非常低,搞到好多估值模型都出晒事。尤其是係增長型嘅模型,當個discount rate同growth rate相距越遠,令到最後嘅terminal value飛天,計返而家嘅present value,閑閑哋都升穿晒過往5至10年嘅股值範圍(因為背後嘅assumption完全唔同晒)。但係由於增長股嘅growth rate大過價值股,所以推出嚟嘅估值可以更加極端。現時增長股嘅估值係very expensive,但係價值股都唔係distressed,都係去返合理水平。

近排喺度睇返不同投行最新嘅估值方法,其中最常見嘅就係同外國嘅估值做對比(Peer valuation)。舉個例:雖然太陽能喺中國升咗咁多,當我哋30%增長嘅公司2020PE做緊30x-40x嘅時候,外國同樣嘅增長已經炒到60x,所以相對外國仲係有44%嘅折讓!又或者安踏(2020)同李寧(2331)嘅PE雖然同adidas/Nike差唔多,但係人哋嘅增長細好多喎,所以PE仲有好多增長空間!因此即使而家嘅估值見晒高位,但係個頂喺邊真係冇人知。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: