從打麻雀到制裁股AH差價收窄

相信係香港,好多人都鍾意打麻雀,技術亦都非常高超。之前有朋友同我討論佢同其他人打開麻雀,大家不嬲都係鍾意做牌去到七番八番先食餬。但係自從多咗一個新人加入,三番就急急腳食餬,仲要好快就棄糊。咁樣令到其他人都要跟住佢做三番牌,因為做大牌一係就食唔出、一係仲有機會出沖,咁樣嘅情況一直持續到嗰位新人走咗先回復翻以前嘅打法。其實麻雀來來去去都係嗰百幾隻,但係由於玩家唔同,打發都因此不同。

其實由制裁開始,我都喺度思考緊玩家嘅改變會點樣影響估值,AH股之所以定價唔同,係因為對住同一間公司例如中鐵建,美國投資者會聚焦喺現金流嘅問題而俾一個低估值,內地投資者無咁擔心現金流,聚焦返係增長幅度,所以願意比一個高啲嘅估值。而透過制裁,嗰位三番嘅玩家俾人請離場,剩低嘅只有鍾意打七番八番嘅玩家。當然,有人會諗本地投資者應該都係傾向美國嘅估值方法?但係望住北水最近每日滔滔不絕咁樣掃貨,而估值呢樣野其實同藝術品一樣,都係睇市場大部份嘅人點睇佢嘅價值,剩低嘅人會係堅決繼續打三番,定係打返七番八番?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: