北水去咗邊?

1)香港嘅市場,成也北水,敗也北水,大家都非常清楚,但係近排幾日雖然北水繼續落嚟,但係落嚟嘅速度已經減弱,一嚟可能香港市場短期升咗咁多,吸引力冇咁高,二嚟可能大陸開始水緊,香港自己都水緊啦,有唔少人沽股票抽快手同微創心通。圖中見到係北水用剩嘅額度,用嘅額度少咗,即係少咗北水落嚟。

2)至於大陸,通常新年前都會放水,俾啲企業有多啲流動性過年,但係今年有少少奇怪,呢個時候有少少收水嘅情況,亦都反映咗係CNH嘅Implied Interest Rate(感謝投行嘅Trader指教),當個指數越高就等於越水緊。

部署:其實要做嘅嘢尋日同前日都已經做晒,嗰時忍痛將最心愛嘅強勢股大幅減倉,真係有啲唔捨得。斬咗啲弱勢股係no brainer,但係睇完一大輪野,都係認為要將連新經濟都要斬一半⋯

回答返琴日「30000點之後嘅部署」,我都覺得係會窄幅上下擺動,但係我認為唔會喺30000點附近發生。喺定立上下擺動範圍之前,要先搵一個底部,而個底部喺邊度仲要睇市場兩邊嘅力量決定。

講真,如果今次嘅升勢係由11月開始睇,先升4000點,調整1000點,再升四千點,咁就差唔多7000點,調整1/3都跌穿28000,更何況個別股票個beta一定大過1好多。

In a nutshell,今次即使反彈都唔會急住買貨住,俾時間子彈飛下先

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: