不勞而獲嘅感覺⋯

話說今日中午就收爐,我好興奮咁樣彈下彈下咁樣跳住離開交易室,老婆見到我就問:「我估你都係賺錢姐,平時又唔見你咁興奮?」。係喎,點解嘅?

事緣係今朝突然見到Dr Warrant彈出嚟嘅新post,見到佢話契媽啱啱買入平安好醫生(1833),望一望個價,升緊7%,睇嚟市場有反應喎。即刻諗起朋友嗰句:順勢而為,敢上倉位!所以即使諗住收爐唔搞咁多動作,都唔理咁多買一大筆先!之前移卡(9923)同眾安在線(6060)喺契媽買完後操作上做得冇咁好,今次唔應該犯同一個錯誤。

至於點解咁興奮,我諗係因為成個trade冇乜經過大腦,所以有啲橫財嘅感覺。平時買一隻股票之前,通常都要做好耐研究直到有足夠comviction,又要準備好入市嘅時間同位置,中咗就覺得係「應份」,唔中就覺得要檢討,所以情感上比較穩定。但係今次純粹得個信字,又真係有錢賺喎,呢種不勞而獲嘅感覺幾過癮⋯

(有興趣可以睇吓農夫嘅全民皆估,而家睇真係好好笑,非常貼近而家嘅情況)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: