如何坐快車?

近排港股升到痴咗線,好多人都揸住大量嘅貨,甚至借埋孖展日日將PnL推上去(路飛都有120%倉位,PnL都好好彩已經過咗上年)。大家都好似坐緊係一㗎超高速移動嘅跑車,但係其實心目中都諗緊應該幾時落車,唔想出事嘅時候撞到粉身碎骨。

對於幾時落車,其實冇乜特定嘅方法,有人會提早落車,跟住以後唔睇股票;有人見到開始剎車,就落定車先。我喺呢度純粹分享自己嘅做法同諗法(唔代表一定啱):首先,我就預咗斷左隻手,即係話普通嘅剎車我係唔會落車,因為唔夠痛,要真係第一次撞車之後,斷住隻手咁落車。因為根據多次嘅經驗,你提早落車其實會忍唔住上返車,最後同樣結果都係斷手落車,中間仲要賺少咗。

其實落車嘅精髓係當你斷左隻手落車之後,唔好諗住再上返車搵返隻手,跟住最後斷埋隻腳,瘋瘋癲癲咁樣YOLO踩盡油衝完一次之後,就唔好再博命啦!

最後,你會問乜嘢先為之斷左隻手,其實對於每一個人都有佢嘅數字,我就係單日PnL跌咗3-4%左右,但係對於好多人可能係7-10%。至於點樣量度呢個數字,其實可以用你嘅感覺:如果跌嘅時候你覺得好嬲,或者好唔開心,呢個只係普通嘅「剎車」,「斷手」嗰一下係跌到你靈魂出竅,唔識嬲亦都唔會感到唔開心,成個人變咗空洞咁樣,望一望個窗唔明點解個世界咁平靜,咁你就差唔多要放貨啦。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: