CT10嘅當頭棒喝

話說自從上次寫完「如何坐快車?」之後,呢兩日好多人問我:「點啊,隻手斷咗未?」,仲有好友特登send番胡迪喺Toy Story入面斷手嘅場面俾我睇!

今次新經濟股大跌嘅緣由主要係CT10(10年期國債利率)升到去1.3%,觸發大家對經濟增長同通脹預期對新經濟股估值嘅影響。再加埋喺牛年開始之前,中港兩地大家都炒上去諗住比對方接貨,但係世事豈能盡如人意呢?人哋唔接貨,自己就人踩人急急腳放返啲貨⋯至於央行流動性短期收縮唔係好大影響,因為新年之前央行好似平時咁樣放多少少,發現大家唔使用,所以就收返佢。

至於路飛斷咗手未,情況都好有趣:以PnL跌落去嘅情況,其實都幾痛下,但係我唔單止冇空洞嘅感覺,連少少唔開心或者憤怒嘅感覺都冇。我有諗過自己係咪麻木咗,但又好似唔係,應該係有少少預咗個調整會係咁上下,同埋今年嘅盈利有足夠嘅buffer,所以當個市跌落嚟嘅時候,仲有心情去感受嗰個痛楚。

喺感受痛楚嘅時候,我發現一直揸住嘅石油同埋電訊股嘅抗跌力好強,跟住覺得CT10可以係新舊轉換嘅一個catalyst,跟住今朝開始研究舊經濟有乜嘢機會,發現紙業已經升到上天,至於銀行、保險同證券情況仲係麻麻地,但係水泥同埋電訊開始有成交支持。所以呢一兩日沽左20%嘅新經濟,就將佢轉晒落去水泥同電訊:

水泥今年南方嘅行情最好,所以我最鍾意華潤水泥(1313),但係好公司唔一定升得最多,海螺水泥(914)係龍頭,中國建材(3323)又係散戶最愛,小孩才做選擇,大人全都要。

至於電訊,同樣我最鍾意中國聯通(762),由制裁開始揸到而家,今日加第二注,投行好鍾意中國電信(728),散戶鍾意中國移動(941),路飛係大人,所以都係殺曬全部。

In a nutshell,今次CT10當頭棒喝左我一下,發現雙軌行車(新舊經濟都買)的確有佢可取之處,尤其係經濟開始復甦嘅情況,所以透過今次調整,我將個盤嘅新舊比例由9:1調整到7:3,睇埋星期一開市再決定會唔會繼續調整成個比例。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: