CT10引發嘅輪動

新經濟由上年開始可以不停向上,甚至抱團,主要有兩個原因:
1)長期國債利率(CT10)係極低水平,導致計算新經濟估值嘅discount rate非常低
2)疫症問題未能處理,大家對經濟增長嘅預期有疑問

由於最近CT10衝上去,加埋疫症增加嘅數量不停向下,引發新舊經濟輪動,路飛覺得呢個係中長線嘅情況,已經構成新嘅趨勢,唔係咁容易轉變。雖然CT10可能會調番啲,但係有機會持續喺呢個水平上下浮沉,CT10始終係大家對未來經濟同通脹嘅預期,唔係放水可以壓得落去嘅嘢。

如果睇返今年年初到而家嘅股價走勢,有唔少舊經濟跑贏新經濟,所以即使未來雙方嘅升幅一樣,但係由於CT10嘅升幅,新經濟嘅下行風險比舊經濟高(舉個例,以前新舊經濟嘅預期升跌幅度分別係2:1同埋1:1,而家轉變咗做1:2同埋1:1)

對於短炒嘅人,市場會進入混亂嘅情況,因為唔同嘅人對未來進行緊不同嘅部署,要等待混沌期過度先有方向,現時好難去sense整體做緊乜嘢,因為已經唔似之前有「整體」行動嘅情況。

以前嘅智慧係等到大部份人放晒貨,就會跌完,但係而家唔係咁樣,因為倉位大升大跌非常容易,反而係等到大部份人嘅信念開始改變,情況先會改變。

由於risk return大幅改變,我相信一部份資金會從新經濟流去舊經濟,問題係之後會唔會造成一個全面嘅risk off,令到啲錢流入去債券市場,呢個要睇多陣先知。

見到有舊經濟嘅估值開始出現偏差,離開咗過往10年嘅幅度(舉個例,澳門股已經突破左pre-covid嘅估值,資源股更加犀利),所以舊經濟而家反映緊嘅唔單只係經濟上嘅改變,連discount rate所引伸的估值提升開始反映出嚟(CT10雖然近排向上,但相比covid前都係低位)

原先諗住只係放晒用TAM/DCF計算估值嘅股票,因為佢哋對discount rate嘅變動最敏感,今日開始連GARP嘅股票都有啲異樣⋯令我對市夢率嘅股票更有戒心

至於路飛嘅操作,近排呢幾日就係不停地轉倉,一反彈就沽新經濟,一跌就買舊經濟,已經轉到差唔多全部都變晒舊經濟(望住三四十隻愛股變晒其他嘢,有啲感觸)。如果今次嘅跌落係斬落嚟嘅刀,第一下就硬食咗,之後幾下就掂到少少劍氣。所以隻手斷咗一半之後,你都可以當我落咗車或者轉左車。但其實我唔係諗住進取再搏多啲,只係希望守住盈利,渡過呢一劫。

依家主要揸住電訊、石油、基建、資源、水泥、銀行⋯

以上只係我嘅一啲觀察同埋諗法,冇話一定啱或者錯,歡迎大家討論一下!

有一則關於 CT10引發嘅輪動 的留言

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: