回歸清倉派

之前諗住有機會板塊輪動,諗住有機會由新經濟轉去舊經濟,所以即使加番去五成倉,都係以本地/內地銀行同ETF為主,始終冇乜買新經濟,但係近排發生咗幾樣野,所以決定都係回歸清倉派。

最近一次10年期嘅債息調整,我本來諗住科技股會反彈同埋銀行會調整,但係竟然啱啱相反:科技股繼續跌,銀行企得硬正,同預期有啲出入(Note:我買咗7288嘅同時買咗1/3份量嘅7552對沖走科技嘅部份),所以我開始懷疑CT10只不過係催化劑,而唔係實質原因(即使你睇Nasdaq嘅影響都冇咁大),我哋面對緊嘅唔係sector rotation,而係risk off。

CT10上升,除咗殺新經濟估值,最大影響係影響資金流動,投資者有機會將啲錢搬返去美元,對EM造成衝擊。其實,美國可以好似日本或者泰國咁樣做operational twist,但係即使CT10上升,其實對美股嘅影響不太大,所以Fed完全唔急住做,甚至連SLR都唔續期。中國政府其實都有所準備,已經提早「壓血」,三月開始收緊流動性,防止火上加油,減低受資金流走嘅影響。喺雙層壓力嘅情況下,因此就連舊經濟都頂唔住(今日連飛機、澳門、原材料都大跌)。

拜登上場之後嘅政治格局開始明顯,唔同國家嘅反應開始變得清晰,中國亦都採取相應措施,但係政治野我唔喺呢度講太多。

今次second leg出擊唔算成功(冇辦法,都係跟返discipline去做),但係慶幸唔係好傷,因為已經用咗最低風險嘅股票去博。

尋日特登go through返過往咁多年嘅trade record,覺得而家個情況同2018年極之相似,仲記得嗰一年升完之後極之難玩,用咗好多心機先贏番少少,但係壓力超大,exactly係之前寫嘅「清晰的混沌期」(唔係贏唔到錢,係非常辛苦姐)。所以上年辛苦左一年,係時候對自己好啲,攬住啲profit,好好休息吓。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: