增長價值分道揚鑣

先回顧番乜嘢係「趨勢樣板指數」,簡單來講「0」就係處於中長線下跌趨勢、「7」就係處於中長線上升趨勢。Mark Minervini喺超級績效入面都只係考慮「7」嘅股票進行投資(佢仲有考慮埋相對強度評等,但係我通常會分開來睇,遲啲先講)。

增長股喺年初有好多處於「7」嘅狀態,而家少咗5%左右,取而代之係比較模棱兩可嘅「5」,即係有5%之前升得好勁嘅股票中長線冇升得咁清晰。但係「0」至「4」冇乜多度,表示雖然唔係升,但係唔完全變咗跌。

價值股喺年初有好多處於「0」「1」嘅狀態,即係長期處於下跌浪,獲得「6」「7」嘅少之有少,但呢三個月變化咗好多:「0」同「1」嘅數量減少左一半,「5」「6」「7」嘅數量多咗一倍,係一個非常明顯嘅變化。

簡單啲來講,增長股暫時要休息一下,有一部份價值股由下跌趨勢轉為上升趨勢,大家有冇感受到呢?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: