更新咗嘅趨勢樣板分布

啱啱有讀者提議更新下趨勢樣板嘅分布,我覺得提議非常好,自己都想參考一下,睇吓成個新經濟股推動嘅牛市結束咗未⋯

第一次推介呢個分布圖嘅時候,嗰時個市升到爆炸,大家都好擔心隨時見頂,當時我嘅諗法係:「當個指數6+7嘅部份去到30-40%嘅時候,基本上都已經係牛市,之後有兩個可能性,一係維持喺30-40%,呢個牛市可以持續多一段時間,就好似2017年;一係繼續爆上去60%,即係雞犬皆升嘅情況,咁就差唔多炒爆,就好似2012年/2015年嘅情況⋯依家啱啱係40%附近,睇吓會去邊個情況,我就當然希望維持喺40%,炒多一年,但係結果係點有待跟進⋯」

而家個情況非常有趣,正正係爆咗啲又唔爆啲,繼續維持喺40%附近,好令人懷疑牛市係咪真正完結,有機會啲資金只係轉左去新嘅股票。以前真係爆破嘅話,應該係先衝上去60%,跌落去嘅時候非常凶狠,頭也不回。但係由於確定性唔高,我係呢個位都係揸住半倉,繼續摸住石頭過河⋯

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: