清倉嘅下一步

話說有讀者話我都幾「燈」,講話清左倉之後個市就反彈,跟住都有朋友pm我問買得貨未,個市好似見底,所以都想一次過講返成個思路:

– 其實清倉係指我唔用long fund嘅方法去玩(即係揸30-40隻股票,strong hold,跟住調節倉位咁樣),我會轉左用project base嘅方法(即係有機會,睇吓自己可以輸幾多,跟住放一筆錢落去,唔急住跑贏個市,最緊要有absolute return)

– 呢個做法係因為睇返過往10年嘅trade record,係呢啲「清晰嘅混沌期」我通常都輸錢,主要有兩個原因:1)資金好急、喺唔同股票之間走來走去、所以形成大升大跌;2)揸得多股票嘅時候,好容易高買低賣,但係揸得集中嘅話,有可能中黑天鵝。

– 今次出擊唔好嘅地方,係聚焦左係舊經濟,佢出現second leg嘅時間同新經濟唔同,而由於當時我手頭上都係銀行之類嘅公司,以銀行見頂嘅時候啱啱就係新經濟見底嘅時間,所以咁橋喺「低位」清左倉⋯

– 有朋友個朋友個model話四月會大升;啱啱update咗自己個options model,都有機會升到去29500;跟住好多人話四月喺過往10年,有九年都升,其實我都贊成有呢啲反彈,我暫時覺得27500-29500都係合理擺動範圍

In a nutshell,雖然清左倉,但係我唔覺得一定係大跌,亦都唔排除會升,只不過嚟緊嘅波動性唔係好啱我玩啫,大家只要有conviction,就可以跟着自己思路去投資!

利申:我都係有返少少貨,主要都係買恒生科技指數,同埋行業龍頭(例如2269嗰啲,升破$100冇得唔追啦),相信大家搏反彈大機會都係揸返抱團嘅嘢

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: